Monday, August 18, 2008

Menghidupkan Api / Masakan RimbaPada 16 Ogos 2008 (Sabtu) seramai 38 orang ahli pengakap muda telah menjalankan aktiviti menghidupkan api dan memasak roti lilit. Aktiviti merupakan persediaan bagi aktiviti masakan rimba yang lebih mencabar pada minggu-minggu akan datang. Aktiviti berjalan lancar seperti yang dirancangkan dengan seliaan pemimpin Pn Zakiah dan En Ahmad Niza.

Majlis Pelancaran Setem 100 Tahun Pengakap Malaysia
Pada 14 Ogos 2008 (Khamis), seramai 20 orang ahli pengakap muda SMKTBR1 telah mengikuti program Majlis Pelancaran Setem 100 Tahun Pengakap Malaysia yang diadakan di Rumah BP. Dalam majlis tersebut, ahli pengakap telah sempat beramah mesra dengan Ketua Pengakap Negara Dato` Seri Hj Shafie bin Hj Mohd Salleh.

Membuat GejetAktiviti diadakan pada 2 Ogos 2008 bertempat di kawasan sekolah. Bilangan ahli seramai 41 orang PM + PR terlibat dalam aktiviti tersebut. Aktiviti berjalan lancar seperti yang dirancangkan. Ahli pengakap yang hadir mendapat kemahiran baru yang belum pernah dibuat sebelum ini. Terima kasih kepada ahli pengakap yang telah menyediakan kayu-kayu yang digunakan untuk membuat gejet.

Tuesday, August 12, 2008

Perkhemahan Pengakap Wanita Negeri Selangor 2008


Seramai 4 orang ahli Pengakap Muda SMKTBR1 telah mengikuti Perkhemahan Pengakap Wanita Negeri Selangor 2008 yang diadakan pada 25 - 28 Julai 2008 di Pusat Kokurikulum JPS, Kem Tekali Hulu Langat. Terima kasih kepada jurulatih dan guru pengiring yang banyak memberi bantuan dalam menjalanlan aktiviti.

Perkhemahan Asas / Lencana UsahaPerkhemahan Asas / Lencana Usaha telah dijalankan pada 11, 12 dan 13 Julai 2008, bertempat di SMK Taman Bunga Raya (1). Seramai 73 orang peserta (PM+PR) telah mengikuti perkhemahan yang dijalankan. Terima kasih kepada Pasukan Kelana SG Choh. pemimpin-pemimpin serta para petugas kerana telah menjayakan perkhemahan ini.Syabas kepada semua ahli yang menghadiri perkhemahan da diharapkan dapat melengkapkan buku log dan boleh dianugerahkan lencana ahli @ lencana usaha.


Saturday, August 9, 2008

Perkhemahan-Mengembara Hulu Selangor 2008


Aktiviti Perkhemahan – Mengembara Hulu Selangor 2008 telah dijalankan pada 9 dan 10 Julai 2008 bermula dari Tasik Slim River ke SK Seri Keledang. Seramai 10 orang ahli pengakap SMKTBR1 (6L+4P) bersama 63 orang pengakap dalam daerah Hulu Selagor terlibat dalam aktiviti yang diadakan. Ucapan terima kasih kepada Pasukan Latihan Daerah (PLD) kerana telah memberikan banyak input yang berguna kepada ahli-ahli pengakap. Ahli pengakap mengembara sejauh 20 km dan memerlukan ahli melaksanakan tugas dan kemahiran tertentu pada setiap 'check point'.

Friday, August 8, 2008

Pelantikan Ketua Patrol dan Penolong Ketua Patrol


Majlis pelantikan ketua patrol dan penolog ketua patrol dijalankan pada 23 Jun 2008 (Isnin), semasa perhimpunan rasmi mingguan. Sijil kursus dan kempori juga diserahkan dalam majlis itu. Terima kasih kepada PK Kokurikulum (En Azhar Hassan) kerana telah sudi menyampaikan sijil.

Latihan Mendirikan Khemah


Aktiviti dijalankan pada 21 Jun 2008 (Sabtu), seramai 36 orang ahli pengakap muda turut serta dalam aktiviti tersebut. Aktiviti berjalan dengan lancar.Setiap kumpulan diberikan sebuah khemah dan ahli diminta memasang khemah dengan cara yang betul.Selepas itu, ahli juga diajar untuk membuka dan melipat khemah untuk disimpan.

Kempori Pengakap Negeri Selangor 2008


Kempori Pengakap Negeri Selangor telah berlangsung pada 24 - 27 Mei 2008 bertempat di SK Puncak Alam, Kuala Selangor. Seramai 12 orang ahli pengakap SMKTBR1 telah mengikuti program tersebut. Dua orang ahli pengakap muda telah terpilih mewakili kontinjen Hulu Selangor dalam pertandingan kemahiran pengakap.

Merunut Hutan/Backwood Cooking


Aktiviti dijalankan pada 26 April 2008 (Sabtu), sekitar kawawan belukar Taman Bunga Raya. Ahli pengakap dibekalkan dengan sebiji telur ayam untuk aktiviti memasak di dalam hutan. Aktiviti berjaya dijalankan seperti yang dirancang. Seramai 56 orang ahli pengakap terlibat dalam aktiviti tersebut.