Thursday, May 20, 2010

Taburascout di Jambori 1Belia 1Malaysia

Lima orang ahli taburascout telah menyerai kontinjen Hulu Selangor/Selangor ke jambori yang telah dijalankan di Taman Wetland, Putrajaya. Jambori tersebut telah berjaya menghimpunkan lebih 3000 orang ahli pengakap daripada seluruh negara. Syabas diucapkan kepada ahli yang terlibat sepanjang 3 hari 2 malam tersebut. 1 Belia 1 Pengakap 1 Malaysia.

Tuesday, May 18, 2010

Kem Lencana Kemahiran Pengakap

7-9 Mei 2010. Seramai 18 orang ahli taburascout telah menyertai program yang dijalankan di SK Ulu Yam Bharu. Mereka menyertai kem tersebut bagi mendapatkan lencana kemahiaran : jurumasak di khemah dan ahli perkhemahan bagi pengakap muda, dan lencana kemahiran bagi pengakap remaja. Sepanjang perkhemahan tersebut para peserta teh diajarkan kemahiran-kemahiran berdasarkan skema lencana kemahiran pengakap. Syabas dan tahniah diucapkan.

Friday, May 14, 2010

Lawatan Kem Pentarafan Pengakap Raja

01 Mei 2010. Empat orang ahli taburascout telah berpeluang melawat Kem Pentarafan Pengakap Raja yanag berlangsung di Kem Rimba Templer. Di situ mereka berpeluang melihat calon-calon pngakap raja menjalankan aktiviti dan ujian-uijian yang telah ditetapkan. Lawatan tersebut telah banyak memberi manafaat kepada mereka sebagai pesediaan untuk menjalani ujian yang serupa pada masa akan datang.

Sunday, May 2, 2010

Mesyuarat Pelarasan Kem Kemahiran Pengakap

30 April 2010. Satu mesyuarat PLD telah dujalankan di SK Ulu Yam Bharu bagi menyelaraskan tugas dan aktiviti Kem Kemahiran Pengakap (PKK, PM dan PR). Program tersebut akan berlangsung pada 7-9 Mei bertempat di SKUYB. Terima kasih diucapkan kepada ahli PLD yang hadir dan pihak pentadbiran SKUYB kerana telah sudi menjadi tuan rumah dan program yang akan dijalankan nanti.

Kem Pengakap Wanita Negeri Selangor

16-18 April 2010, Empat orang ahli taburascout telah menyertai Perkhemahan Pengakap Wanita Negeri Selangor yang telah diadakan di SK Putrjaya 2, Presint 11. Pelbagai aktiviti kepengakapan telah dilakukan sepanjang perkhemahan 3H2M tersebut. Mereka telah berjaya mengikuti perkhemahan tersebut bersama-sama 40 orang ahli pengakap Hulu Selangor dan lebih daripada 500 orang ahli pengakap daripada seluruh negeri Selangor.